Juni zit er bijna op, het is nog steeds slecht weer in België en de EK-gekte wordt dag na dag erger. In de tussentijd ben ik ook kort op reis geweest. Naar Marrakko – of dat is toch wat ik er de voorbije tijd steeds uitfloepte. Maandag had ik het over onze aankomst, dindag over onze eerste dag en nu is de tweede dag aan de beurt. Lees je mee? 

Het plan was om deze dag wat vroeger op te staan dan de vorige. We hadden een bezoek aan Le Jardin de Majorelle – aka de tuin van YSL – op het programma en de receptioniste van het hotel had ons aangeraden om dat nog voor de middag af te ronden. Deels door de warmte, maar nog meer omwille van het vele volk dat er elke dag naar toe trok. Helaas treuzelden we er op los, waardoor we pas tegen half tien aan het ontbijt verschenen, oeps. Ook hier namen we onze tijd, om pas veel later dan voorzien eindelijk eens aan te zetten.

Weet je nog dat we bij onze aankomst veel teveel betaalden voor onze taxirit? We betaalden toen 200 Dirham, wat zoveel is als €20. Deze keer onderhandelden we als pro’s en kregen we een ritje voor 50 Dirham. Reken zelf maar uit.


Daar aangekomen vielen we van de ene verbazing in de andere. Een veelvoud aan tropische planten – voornamelijk cactussen – kwamen je tegemoet. Dat het er koppen lopen was, nam je er met plezier bij. Af en toe gingen we er even bij zitten, genoten we van alle pracht of maakten we idiote filmpjes. When in Marrakech, visit this garden! 


Rond één uur keerden we terug. Rijk aan ervaring, maar ook met hongerige maagjes. Op goed geluk liepen we binnen bij Riad Omar, een op het eerste zicht verdoken adresje in een winkelstraat waar iPhones en Samsungs naar je kop gegooid werden. Eens binnen kwam je terecht in een oase van rust. We vroegen naar een plaatsje dicht bij de airco en natuurlijk ook het WiFi-paswoord (want in ons hotel deed het internet het nog steeds niet.) WiFi-Akbar, Halleluja! Internet! Als volleerde multitaskers postten we foto’s op Instagram en aten we alsof het onze laatste maaltijd ooit zou zijn. Gelukkig deed snapchat het niet, of iedereen kreeg ook nog eens een snap van ons gerecht.*

Bij het afrekenen was de ober nergens te bekennen. Lynn besloot hem te gaan zoeken maar kwam van een kale reis terug. “Hij was wat raar aan het zingen en ik ben dan maar terug gegaan..” -“OMG, Lynn, hij was wel aan het bidden he!” Schaamrood en schel gelach volgden. De toon was gezet.


Intussen bleef de temperatuur maar stijgen – of zo voelde het toch aan – en besloten we een museum te bezoeken. We kozen voor Musée de Marrakech, namen de taxi en liepen eindeloos verloren. Tegen dat we het eindelijk gevonden hadden gingen  de deuren net dicht. Bye bye plannen. Een fikse discussie met een betweterige voorbijganger – hij verweet Leau van “Pas jolie, pas gentille” – dreef ons ons in de armen van een andere voorbijganger die ons uiteindelijk mee nam naar een leerlooierij. Ga je nu geen fabrieksgebouwen voorstellen. Nee nee. Uitgegraven putten gevuld met verschillende natuurlijke en chemische mengsels om kamelenhuid van harig en ruw naar zacht leder te transformeren.

Bij het binnenkomen kregen we alledrie een boeketje muntblaadjes tegen de stank. En damn right, wat stonk het daar. Funny part: twee veganisten en een vegetariër op bezoek in een leerlooierij. De plaatselijke gids lachte zich vast een breuk. Maar al bij al was het wel een interessant uitje. Wat het mislopen van een museumbezoek al niet met zich meebrengt! Van daar gingen we naar een tijdelijke expo over juwelen en lederwaren, gemaakt door Berbers. Op het eerste zicht allemaal commerciële praatjes, maar uiteindelijk bleken er tussen de vele producten ook pareltjes van sierraden, servies en andere gebruiksvoorwerpen te liggen. We keken onze ogen uit, wezen naar dingen, pasten en kochten. Daarna waren we blut. Zo blut dat we de taxi niet meer konden betalen. Gelukkig was het een gammele aanhangwagen aan een brommer en was de chauffeur tevreden met onze kleine klutters. Gelukkig.


Een dolle rit later kwamen we aan bij het hotel, zetten we de airco aan en ploften we in bed. Daar bleven we liggen tot na zonsondergang. Omdat ik op voorhand had gehoord dat Jamaa El Fna ’s avonds veranderde in een plaats met allemaal eetkraampjes, zeurde ik lang genoeg tot ik mijn reisgenotes meekreeg. Inderdaad, zeuren. Want geen van beide had zin om te worden lastig na zonsondergang. In al mijn enthousiasme suste ik hen dat het niet zo erg niet zou zijn. Haha. Fout gedacht. De ene standhouder na de andere sprak ons aan, probeerde ons te overtuigen en als kers op de taart kregen we ook nog eens applaus. We besloten dan maar gewoon een sapje te kopen aan ons intussen vertrouwde kraampje. Helaas werden we daar lastig gevallen door een Henna-vrouwtje. Ongevraagd begon ze Lynn haar arm te beschilderen waarna we alweer in een ruzie verzeild raakten. “Dat het maar enkele Dirhams zou kosten of dat we anders ongeluk gingen hebben in het leven.” -“Wel, geef ons dan maar een ongelukkig leven.” En wij weg.

Al snel vonden we een plaatsje om te eten. Opnieuw een verdoken adresje – Dar Mimoun –  maar man, wat een binnentuin! We bestelden ons eten en kregen achteraf nog een gratis muntthee, uitgeschonken zoals het hoort: een halve meter hoog. Blij met de goeie afloop van de avond, trokken we huiswaarts. We wensten elkaar een goeie nachtrust en vielen als een blok in slaap.

Liefs, Naomi

Volgen en delen kan mag moet:
InstagramFacebookTwitterPinterestBloglovin’

* Geen paniek, ik heb geen snapchat en ben ben ook niet van plan dat snel aan te maken. Correctie. Ik had dat, maar ik kwam er gek van. Nee, niets voor mij. Geef mij maar IG en twitter.
Next blogpost: daguitstap naar de zee.


Mijn excuses voor de overdaad aan plantenfoto’s. Maar we vonden het daar mooi en vergaten de rest van de dag om foto’s te nemen. Oeps. 

 

Advertenties

Een gedachte over “Naomi zegt Marrakko – Dag 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s