Juni zit er bijna op, het is nog steeds slecht weer in België en de EK-gekte wordt dag na dag erger. In de tussentijd ben ik ook kort op reis geweest. Naar Marrakko – of dat is toch wat ik er de voorbije tijd steeds uitfloepte. Maandag had ik het over onze aankomst, vandaag vertel ik over de eerste dag. Lees je mee? 

Onze eerste ochtend besloten we min of meer uit te slapen. Gewapend met airco tegen de snel stijgende temperaturen maakten we ons op het gemakje klaar en besloten we met ons drietjes lekker crazy te gaan qua kleur en print. Deels uit respect, maar nog meer als bescherming tegen de hitte besloten we ons haar te sluieren voor the finishing touch.


Intussen werd ons ontbijt klaargezet: Koffie, thee, yoghurt, pannenkoeken, vers fruit en ook het typische Marokkaanse gebak was van de partij. Stevig gevuld en met veel zin trokken we onze schoenen aan en besloten we op verkenningstoch te gaan doorheen de Medina. Winkeltjes vol kruiden, lederwaren en kledij. Nog meer winkeltjes vol etenswaren, souvenirs en andere prularia. Ze vlogen ons om de oren, net als de plaatselijke bevolking zelf één voor één beweerde de beste producten in huis te hebben. Op het grote plein – Jamaa El Fna – was het dan weer uitkijken voor slangenbezweerders, Henna-vrouwtjes en taxichauffeurs die ons overal heen wilden brengen. Maar op datzelfde plein stond het ook vol met drankkraampjes en voor vier Dirham – veertig eurocent – kochten we ons eerste van vele verse fruitsapjes.

Trouwens, voor wie zich afvraagt waar zijn afgedankte brommer heen ging: Eén antwoord, Marrakech! Of het nu op een grote baan is, een plein of in de kleine straatjes van de Medina, de brommers razen je er rond de oren. Man, vrouw, oud, jong. Iedereen lijkt er wel eentje te hebben.
Tip: Loop steeds rechts van de baan, hoe breed of hoe smal de straat ook is. En als je het niet doet roept de bevolking je het daar wel toe. “A droite, à droite!”

Kort na de middag besloten we het Bahia Paleis te bezoeken. Bahia betekent zoveel als ‘glans’ en blinken doet het er! We betaalden elk tien Dirham – hier, nen euro – en instant trok het drukke stadsgeluid weg, verdween de geur van benzine en bevonden we ons in een oase van rust. Prachtige bloemen en planten komen je er tegemoet. En dan heb ik het enkel nog maar over het de tuinen die er rond lagen. Ook binnen was het adembenemend mooi. We fantaseerden over wie welke ruimten kreeg, waar we onze badkamer zouden installeren en wie welk deeltje tuin kreeg. We dansten tussen de andere toeristen door en natuurlijk trokken we ook foto’s.

Daarna besloten we nog wat verder rond te lopen in de vele kleine straatjes van de binnenstad. Nog een tip: vertrouw niet op het stratenplan dat het hotel je geeft! De medina telt los van de aangeduide straten nog zoveel andere kleine straatjes waardoor deze drie wijzen in no time de weg kwijt geraakten, een aantal kilometer teveel liepen, maar wel ook kennis maakten met plaatselijke markten. Markten waar de geur van te lang geëtaleerd vlees zich naadloos vermengde met de geur van kruiden en specerijen. We zagen groenten en fruit waarvan je niet wist dat ze zulke proporties konden aannemen, maar tegelijk zagen we ook overrijp fruit dat geen enkele Belg nog in zijn winkelkar wil hebben liggen. Het waren plaatsen waar we van de ene verbazing in de andere vielen, maar wel blij zijn dat we het konden zien. Het deed ons nadenken… Maar niet te lang, of je werd van de baan gereden door een op hol geslagen brommer. Tussen dat alles door zongen we vrolijk van Rock the Casbah, hier zie je waarom.

Lunchen deden we pas in de late namiddag. Na lang treuzelen ploften we neer in de Kosybar langs de Place des Ferblantiers. Met hun overdekte dakterras was het echt een schot in de roos.  Ons lijf schreeuwde om water en een slaatje, veel meer kregen we met die hitte niet binnen. In de tussentijd vroegen we het WiFi-paswoord om aan het thuisfront laten weten dat alles oké was. Dat hadden we nog niet kunnen doen, wegens kapot internet op hotel.

Na wat rust en afkoeling wouden we het El-Badipaleis bezoeken. Of het stond foutief aangeduid of wij konden écht geen kaart lezen, maar om de een of andere reden vonden we nooit de ingang, waren we na een kwartier hopeloos verloren gelopen en besloten we terug naar huis te gaan. Maar niet alvorens eerst nog wat fris water te kopen, enkele plaatselijke marktkramers te passeren en honderd keer “Non, merci” te zeggen.

Eens terug in ons hotel besloten we het dakterras eens uit te testen, maar met een zon die nog steeds 35°C en meer aangaf, was dat niet uit te houden. Hotelkamer en airco, dat werd het. Meekwelen met liedjes op onze iPhone, paraderen in ondergoed en om de beurt een verfrissende douche. Vlak voor zonsondergang besloten we nog eens het dakterras uit te proberen. Heerlijk was het er nu. We keken naar de zonderondergang, luisterden hoe het einde van een lange dag vasten werd aangekondigd en besloten dat het ook voor onze maagjes tijd was geworden om te eten.

Wie vegetariër/veganist is in Gent kent ongetwijfeld de Tasty. Wel we vonden de plaatselijke Tasty ook daar, Earth Cafe – middenin de Medina en vlakbij ons hotel. Denk aan springrolls, vers gemaakte groenteburgers, noodles en keuze uit vele verse smoothies en groene sapjes. Daarna besloten we wijselijk alle indrukken van de eerste dag te laten bezinken en vroeg te gaan slapen.

Liefs, Naomi

Volgen en delen kan mag moet:
InstagramFacebookTwitterPinterestBloglovin’

Wegens een te lang wordende blogpost volgt er morgen een verslag over de tweede dag. Te verwachten: ons bezoek aan de tuin van YSL, een rondleiding in een leerlooiderij en de intrede van ‘WiFi-Akbar’. #Sorrynotsorry

Advertenties

2 gedachten over “Naomi zegt Marrakko – Dag 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s